10 Syawal 1445

FUNGSI SETIAP CAWANGAN

CAWANGAN KHIDMAT PENGURUSAN

PENTADBIRAN

Menguruskan dan menyelia syarikat perkhidmatan berkaitan pembersihan, landskap, teknikal, penyelenggaraan, hawa dingin, sivil, keselamatan, pengurusan dewan, peralatan dan fasiliti,aset, kenderaan, fail, stor dan rekod, pengurusan dan kemudahan asrama, pembangunan dan pembaikkan, urusetia Mesyuarat Jawatankuasa Pentadbiran MWP serta keseluruhan pentadbiran am dari semasa ke semasa.

PERKHIDMATAN & SUMBER MANUSIA

Menguruskan perjawatan, pengisian jawatan, cuti, HRMIS, latihan, pembangunan organisasi, pelan strategik Jabatan dan SKT.

KEWANGAN

Menguruskan kewangan Wang Amanah, Tabung Masjid, perolehan, kertas kerja, terimaan dan hasil kerajaan

TEKNOLOGI MAKLUMAT

Menguruskan ICT, aset ICT, penyelenggaraan, makmal komputer dan Portal MWP.

CAWANGAN PENGIMARAHAN

IBADAH

Menguruskan hal ehwal ibadat, pengurusan solat berjemaah, solat Jumaat, solat sunat dan hari raya, majlis bacaan Yassin, tahlil & doa selamat, Program selawat & munajat, penyelarasan urusan zakat fitrah dan amil zakat, jadual bertugas Imam/Bilal, korban & aqiqah, Qiyamullail, tadarus dan khatam Al-Quran, iftar, Ihya Ramadan dan Aidilfitri.

DAKWAH

Menguruskan program dakwah yang merangkumi kursus, kuliah, seminar, konvensyen, sambutan hari kebesaran Islam, pengurusan pengislaman, program kesukarelawan, laporan sektor operasi, pelan pengimarahan

PENDIDIKAN

Menguruskan program pengajian bermodul dan pengajian bersijil dewasa, remaja, kanak-kanak dan muslimat yang merangkumi bidang Al Quran, tafaqquh fiddin, Bahasa, akademik (tuisyen) dan lain-lain.

CAWANGAN KHIDMAT SOSIAL & KEBAJIKAN

Unit Kebajikan dan Sosial adalah merupakan salah satu unit utama dalam pentadbiran Masjid Wilayah Persekutuan. Bagi menjadikan masjid berfungsi sebagai ‘on stop center’ maka diwujudkan unit ini sebagai penghubung dengan masyarakat dari sudut gerak kerja social dan menjalankan program-program kebajikan terhadap masyarakat dan pengunjung. Unit Kebajikan dan Sosial bertanggungjawab :

✓ Menguruskan dan merancang program-program kebajikan dan khidmat sosial.
✓ Menguruskan Baitul Rizqi, JAWI Food Bank
✓ Menyelia program-program inter agensi
✓ Menyelaraskan perkhidmatan pengurusan jenazah
✓ Menguruskan dana sumbangan, ziarah kebajikan, bantuan bencana & musibah, khidmat komuniti
✓ Pengurusan pernikahan
✓ Menguruskan program pelancongan masjid
✓ Menyelaras dan menyediakan bahan-bahan penerbitan pelancongan
✓ Menguruskan segala urusan MWPTP
✓ Mengadakan aktiviti berkaitan MWPTP dan promosi pelancongan MWP

UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

Sebagai Pegawai Perhubungan Awam MWP, menguruskan sidang media, lawatan rasmi, promosi dan hebahan, media sosial (FB, Instagram, Youtube, MWP Channel), kerjasama dengan pihak media cetak & elektronik, segala urusan pengambaran di MWP, Majalah & Taqwim, laporan statistik, laporan tahunan.