Sabtu 16/11/2019 | 19 Rabiulakhir 1441

PEMBUBARAN PERNIKAHAN / JENIS TALAQ /

PEMBUBARAN PERNIKAHAN

a.      Talaq

• Melepaskan ikatan perkahwinan dengan menggunakan lafaz cerai, talaq atau seumpamanya oleh suami kepada isteri.

b.      Ta’liq

• Suami mengaitkan talaq dengan sesuatu syarat yang telah ditetapkan dengan menggunakan perkataan syarat atau ta’liq seperti kata suami kepada isteri, “sekiranya engkau pulang ke rumah ibu bapa engkau, akan tercerailah engkau.”

c.       Khuluk ( tebus talaq )

• Penceraian yang diminta oleh isteri daropada suami dengan memberikan wang atau harta benda kepada suami sebagai bayaran ganti rugi untuk menebus dirinya (isteri)

d.      Fasakh

• Pembubaran perkahwinan disebabkan oleh sesuatu keadaan yang diharuskan oleh Hukum Syara dengan kuasa Mahkamah sama ada dikemukakan oleh suami atau isteri

e.      Li’an

• Tuduhan suami kepada isteri melakukan zina ( jika dia mengetahui isterinya telah berzina atau mempunyai sangkaan yang kuat bahawa isterinya berzina )

JENIS TALAQ

a.      Talaq raj’i – talaq yang suami dapat merujuk kembali kepada bekas isterinya dalam tempoh ‘iddah tanpa memerlukan akad serta mahar yang baru.

b.      Talaq bain – terbahagi kepada dua iaitu :

i-                    Bain sughra :

talaq yang suami tidak bolehrujuk kembali kepada bekas isterinya melainkan dengan akad perkahwinan dan mahar yang baru.

Contoh : khuluk dan fasakh

ii-                  Bain kubra :

Talaq dengan li’an – terputus hubungan suami isteri selama-lamanya

Talq yang dijatuhkan sebanyak tiga kali ( secara berasingan atau tiga kali sekaligus ).suami dilarang berkahwin semula dengan bekas isterinya melainkan bekas isterinya telah berkahwin dengan lelaki lain ( dengan pernikahan yang sah dan telah disetubuhi ) kemudian diceraikan dan telah tamat tempoh ‘iddahnya.