Isnin 08/03/2021 | 25 Rejab 1442

TAKRIF TALAQ / BENTUK LAFAZ TALAQ / BENTUK LAFAZ TALAQ / HUKUM TALAQ

TAKRIF TALAQ

Bahasa     : melepaskan ikatan perkahwinan

Istilah         : melepaskan ikatan perkahwinan dengan menggunakan lafaz cerai, talaq atau seumpamanya oleh

suami kepada isteri.

BENTUK LAFAZ TALAQ

Secara sarih         : iaitu lafaz yang jelas menunjukkan cerai seperti : “aku ceraikan kamu.”

Secara kinayah   : iaitu lafaz secara sindiran atau kiasan seperti : “Baliklah ke rumah emak dan ayah kamu.”

HUKUM TALAQ

a.      Wajib

• Bila berlaku syiqaq di antara suami dan isteri yang tidak dapat didamaikan setelah melalui proses  hakam oleh mahkamah.
  • Bila suami melafazkan ila’ kepada isterinya dan suami masih tetap dengan sumpahnya selepas tamat tempoh empat bulan ( tertakluk kepada syarat-syarat tertentu .
  • Bila suami tidak mampu (lemah) menyempurnakan hak isteri.

b.      Sunat

• Apabila isterinya berakhlak buruk yang melebihi adat.

c.       Makruh

• Apabila suami menceraikan isteri yang berkelakuan baik atau menceraikan isteri tanpa sebab.

d.      Harus

•  Apabila suami tiada keinginan terhadap isteri atau apabila isteri tidak membenarkan suami membayar maskahwin untuk bersama dengannya.

e.      Haram

• Apabila suami menceraikan isteri dalam keadaan haid atau dalam masa suci sebaik sahaja selepas disetubuhi  ( dikhuatiri isteri tadi mengandung ) atau untuk menghalang isteri daripada mendapat harta pusaka atau isteri yang belum disempurnakan gilirannya.
  • Sekiranya suami melafazkan talaq dalam keadaan- keadaan di atas, talaq tetap jatuh ( sah ) manakala perbuatannya adalah haram dan berdosa.